Stránky obsahujú informácie určené len pre odbornú verejnosť v oblasti zbraní a streliva.
Používaním stránok vyhlasujem, že som držiteľom zbrojného preukazu alebo zbrojnej licencie.

HOME  »  Blog  »  NIečo o vývoji rýchlopalnej pištole

NIečo o vývoji rýchlopalnej pištole

19.2.2018 Naspäť »
Ako záverečná diplomová práca pri štúdiu trénerstva na FTVŠ Bratislava bola vypracovaná aj práca, ktorá mapovala vývoj olympijskej disciplíny rýchlopaľná pištoľ, do roku 1998. Koho zaujíma história streľby, alebo špeciálne disciplína rýchlopaľná pištoľ, môže sa tou displomovou prácou prelúskať.

Odlišnosť dynamických od statických pištoľových disciplín

 

           Obecne je presnosť výstrelu závislá od stupňa nepohyblivosti strelca so zbraňou. Pri statických, puškových ale aj pištoľových streleckých disciplínach,  môže strelec zachovať svoju polohu až do okamihu výstrelu prakticky stabilnú, o čom sa však nedá hovoriť v prípade rýchlopaľby. V tejto disciplíne je nutnosť pri streľbe „hýbať sa“, čo spolu s obmedzeným časom na výstrel núti strelca strieľať ináč.


         V druhej a ž piatej fáze dochádza k horizontálnemu pohybu, k čiastočnému zastaveniu na terči, vystreleniu rany, zrovnaniu mieridiel a presun na ďalší terč (z prvého na druhý, z druhého na tretí atď). Je potrebné si uvedomiť, že tieto činnosti sa nevykonávajú oddelene, ale naopak, prelínajú sa a vykonávajú sa súčasne viaceré z nich. To platí samozrejme o streľbe ako takej, ale pri  rýchlopalnej pištoli je takáto vzájomná prepojenosť  činností zvlášť výrazná.


Odporúčané hodnoty sú:
Séria  1. rana          5. rana
8“       2.0 – 2,2       7,0 – 7,5  
6“       1,8 – 2,0       5,5 – 5,8
4“       1,3 – 1,5       3,7 – 3,8

       Tieto hodnoty sú odpovedajúce pre väčšinu rýchlopalníkov, ale samozrejme existujú výnimky. Napr. olympijský medailista Vladimír Vochmjanin z Kazachstanu strieľal prvú ranu približne za rovnaký čas 1,8 sekundy vo všetkých sériách, najlepší rýchlopalník všetkých čias Ralf Schumann z Nemecka strieľal približne odporúčaným tempom.


        Ak Vás zaujíma viac, celú diplomovú prácu si môžete prečítať tu.

 

 




Stránky na ktoré sa chystáte vstúpiť obsahujú informácie určené len pre odbornú verejnosť v oblasti zbraní a streliva.

Vyhlasujem, že som držiteľom zbrojného preukazu alebo zbrojnej licencie.


ÁNONIE
NAHOR