Stránky obsahujú informácie určené len pre odbornú verejnosť v oblasti zbraní a streliva.
Používaním stránok vyhlasujem, že som držiteľom zbrojného preukazu alebo zbrojnej licencie.

HOME  »  Blog  »  Ako ďalej slovenská streľba?

Ako ďalej slovenská streľba?

9.2.2020 Naspäť »
Asi už veľa z nás zaregistrovala novinu, ktorá určite ovplyvní slovenskú streľbu v najbližšom období.

      Ako ďalej so slovenskou streľbou pri aktuálnych zmenách?

 

      Asi už veľa z nás zaregistrovala novinu, ktorá určite ovplyvní slovenskú streľbu v najbližšom období.

 

O čo ide? 

 

       Všetci vieme, že strelci určitých klubov mali trochu jednoduchší život ako my ostatní, vďaka dotácii z ministerstva.Samozrejme, nikoho z nás nič nie je po tom, odkiaľ títo strelci získavali peniaze, je to výsostne ich vec, ale informácia o zastavení dotácie vyvolala väčšinou škodoradostnú emóciu, že už aj oni budú ako my, budú sa musieť postarať sami o seba a uvidíme ako sa im v tom bude dariť starať sa sami o seba.

 

     Musíme si však uvedomiť, že táto informácia je veľmi zlou správou pre slovenské strelectvo a mali by sme pociťovať skôr smútok ako škodoradosť. Ale v každom prípade budeme musieť nejako reagovať .

 

Prečo?

 

      Odpoveď je veľmi jednoduchá, strelci uvedených klubov tvoria podstatnú časť štartového poľa na všetkých slovenských strelniciach. Vplyv na príjmy je jednoznačný, menej štartujúcich sa automaticky rovná nižšie príjmy zo štartovného.

 

       Možno si poviete, že načo strašiť vopred, keď ešte nevieme, či príde k výraznému poklesu záujmu strelcov týchto klubov alebo nie. Odpoveď znie, že sa potrebujeme systémovo pripraviť na takú situáciu a celkovo na zmenu filozofie prístupu SSZ k výkonnostnému športu.

 

        Ako by mohol SSZ systémovo zareagovať na možnosť, že sa trvale bude nedostatok organizátorov pretekov, na ktoré teraz SSZ neposkytuje priamu dotáciu, ale preteky sú súčasťou systému súťaží SSZ a aj systému kvalifikácie na MSR?

 

Možnosti je niekoľko:

  1. Umožniť organizovanie pretekov (hoci aj jednodňových lokálnych pretekov), s menším počtom súťažiacich, ako preteky úrovne 1. slovenskej ligy s možnosťou zaradenia takých pretekov do systému kvalifikácie na Majstrovstvá Slovenska, napr. strelecká liga v Jarovciach, v Spišskej Novej Vsi a pod. – čo to urobí s účasťou strelcov sa dá porovnať na vianočnej diabolke v Rumanovej. Do roku 2018 to nebola kvalifikačná súťaž na postup na MSR, ale len krajská liga a vždy tam strieľalo len minimum strelcov z najbližšieho okolia. V roku 2019 bola poskytnutá možnosť tie isté preteky v tej istej kvalite organizovať ako 1. slovenskú ligu s možnosťou kvalifikovať sa na MSR a počet strelcov stúpol 3 až 4 násobne oproti minulým rokom.
  2. Finančne motivovať  organizátorov pretekov na organizovanie nominačných pretekov tak, aby vo všetkých regiónoch Slovenska, najlepšie v každom okrese, aby mali všetci strelci na Slovensku možnosť absolvovať dostatok kvalifikačných pretekov v svojom blízkom okolí, čo by mohlo vyhovovať aj strelcom z týchto klubov. V takom prípade  ponechať v platnosti aj povinnosť absolvovať aspoň jeden kvalifikačné preteky mimo vlastného okresu (kraja).
  3. Neurobiť nič a nechať plynúť čas, nech sa uvidí, či sa niečo zmení, alebo nie.

 

      Možnosť 3 riešiť nemusíme, čas ukáže či zmena nejako ovplyvnila strelecký šport na Slovensku. A keď ovplyvní, tak sa niečo urobí.

 

     Čo by znamenala možnosť 1 alebo 2sa dozviete z celého dlhšieho článku, ktorý si prečítate tu.

 

Ako  by ste systémovo riešili vzniknutú situáciu Vy? Ktorú možnosť by ste si vybrali?

 

Peter Mlynarčík

 

strelci@strelcom.sk

Diskutujte k článku na www.strelcom.sk bez nutnosti registrácie.




Stránky na ktoré sa chystáte vstúpiť obsahujú informácie určené len pre odbornú verejnosť v oblasti zbraní a streliva.

Vyhlasujem, že som držiteľom zbrojného preukazu alebo zbrojnej licencie.


ÁNONIE
NAHOR