Stránky obsahujú informácie určené len pre odbornú verejnosť v oblasti zbraní a streliva.
Používaním stránok vyhlasujem, že som držiteľom zbrojného preukazu alebo zbrojnej licencie.

HOME  »  Blog  »  Hungarian Open 2019

Hungarian Open 2019

24.11.2019 Naspäť »
V dňoch 22.-24.11. 2019 sa uskutočnili v Budapešti medzinárodné preteky HUNGARIAN OPEN 2019 aj za účasti slovenských strelcov

       Na veľmi zaujímavej zväzovej strelnici  v Budapešti sa v dňoch 22.-24.11.2019 uskutočnili medzinárodné preteky HUNGARIAN OPEN 2019.

 

          Strelecký komplex, v ktorom sú 10, 25 a 50 metrové strelnice, samozrejme osadené elektronickými terčami SIUS ASCOR, hostil strelcov z viacerých krajín, vrátane slovákov. Keďže to nebola oficiálna reprezentačná akcia, na palebnej čiare sme mohli stretnúť aj klubových strelcov, nie je len reprezentantov.

 

           Súťaž bola výsledkovou úrovňou vyššie ako naša Extraliga, takže sa naši strelci mohli učiť. Takýto typ súťaže je veľmi vhodný pre strelcov, ktorí majú ambíciu sa vypracovať do reprezentácie, pretože tam je prítomný tlak na strelca a výsledok, zároveň strelci majú možnosť poznať iných strelcov a zistiť, že sa nemajú čoho báť. Takmer by sa žiadalo povedať, že by mal byť taký formát povinný pre našich najlepších mladých.

 

          Pred začiatkom boli trošku zmätky v štartovke, ale tie sa vyriešili v priebehu súťaží. V Budapešti bolo paradoxne viac slovenských  pištoliarov ako puškárov.

 

       Preto asi aj výsledky boli asi lepšie u pištoliarov ako u puškárov. V piatok 22.11.2019 obsadil Pavol KOPP výborné druhé miesto, a junior Lukáš Filip dokonca vyhral, obom blahoželáme.

 

     Vo vzduchovej puške Diana Beníková skončila v piatok na veľmi peknom treťom mieste, Denis Červenka aj Zuzana Ňakatová sa dostali do finále, kde skončili ôsmi. Rafael Knápik obsadil nevďačné štvrté miesto. Puškári sa v piatok dostali do finále vo všetkých kategóriach, blahoželáme k úspechom.

 

       Sobota sa niesla v znamení mixov, teda zmiešaných dvojčlených družstiev, mužov a žien, juniorov a junioriek. V Maďarsku použili nový testovací program finále, ktorý sa testuje pre použitie na OH v Tokyu. Tento testovací režim ale zatiaľ nenájdeme v našich pravidlách, aj keď ho ISSF prijala už 19. 4. 2019, oznámenie si môžete pozrieť tu.  

      

        Pre tých čo nepoznajú nový testovaný model, tak sa strieľa základný pretek 30 rán v čase 30 minút, potom najlepších 8 mixov postúpi do "semifinále" a odťiaľ postúpia 4 najlepšie mixy do bojov o medajlu.

       

       Finálový súboj začínajú tretí a štvrtý mix a "rozstreľujú sa" o tretie miesto. Po nástrele sa strieľajú vždy 2 rany spolu za 50 sekúnd (jednu muž a druhú žena, v Budapešti neplatilo pravidlo, že musí vždy streliť ľavý strelec až potom môže strieľať pravý strelec), obidve rany sa vyhodnotia na desatiny a spočítajú sa a ktorý mix má viac bodov z tých dvoch rán, získava 2 body, pri "plichte" každý mix získava 1 bod.

     

     Strieľa sa celkom 30 rán, takže je možné získať 30 bodov. Vyhráva mix, ktorý prvý dosiahne 16 bodov, pri "plichte" 15:15 sa rozstreľuje. Súboj o tretie miesto sa skončí hneď ako niektorý mix dosiahne 16 bodov, v ďalšom súboji sa už nepokračuje, lebo na výsledku sa už nemože nič zmeniť a skracuje sa tak čas na súboj.

 

     Presne tak isto sa postupuje aj v súboji dvoch najlepších mixov, ktorí bojujú  o zlato. Súboj ide veľmi rýchlo, na 2 rany má mix 50 sekúnd, medzi ďalšími ranami je prestávka len pár sekund na pár slov k priebežnému poradiu, ako napr. mix Španielska už musí vyhrať všetky zvyšné body ak chce vyhrať, keď nezíska najbližie 2 body, tak už je rozhodnuté a pod. čo veľmi "blahodárne" vplýva na psychiku strelcov, nehovoriac o tom, ak začne povzbudzovať publikum :)

 

    Tento model je určite zaujímavejší ako pôvodný oficiálny program mixov a nečudoval by som sa, ak by sa podobným spôsobom zmenila aj kvalifikácia do finále a priebeh finále v jednotlivcoch. Kto si chce pozrieť video, ako to vyzeralo napr. na Svetovom pohári v Riu v semptembri 2019, tak nech sa páči tu. Odporúčam pozrieť najmä finále o prvé miesto, až do konca.

 

     Čo sa týka výsledkov v mixoch, puškári boli v "semifinále" aj v dospelých, aj v junioroch, ale do súbojov o medailu sa nedostali, pištoliari boli v "semifinále" len v dospelej kategórii, ale mix Lukáš Filip a Martina Maršálková získali tretie miesto, blahoželáme.

 

      Je len škoda, že sa na Slovensku mixy nestrieľajú, určite by stálo za to zorganizovať podľa týchto testovaných pravidiel aj súťaž mixov, možno aj ako samostatnú súťaž s vyvrcholením na Majstrovstvách Slovenska. Na nový testovací program pravdepodobne ešte celkom nezareagoval SIUS ASCOR, pretože v oficiálnych výsledkoch sú len výsledky na desatiny, ale nie sú tam zobrazené body. Takže ak si pozriete výsledky mixov, budete trochu zmätení, že tam nevidíte to, čo som opisoval vyššie, ale len klasické výsledky na desatiny.

 

       V nedeľu znova pokračovali súťaže jednotlivcov, ale už len v dospeláckych kategóriách. U pištoliarov sa do finále dostali Lukáš Filip a Pavol Kopp, ale vo finále obsadili piate a šeste miesto. Obaja strelili v základnej časti slušné výsledky, Pavol Kopp 577, keď ešte pred poslednou položkou to vyzeralo nádejne na 580+, podobne Lukáš Filip s 569, u neho to pred poslednou položkou vyzeralo vysoko nad 570. Obom blahoželáme.

 

           Tu možno spomenúť aj Vladimíra Karela, v piatok ešte platil daň za neskúsenosť, keďže začal strieľať až v januári tohto roku, ale už v nedeľu si strelil slušných 561 bodov, čo je jeho zatiaľ druhý najvyšší výsledok.

 

         Myslím, že keď bude mať odborné vedenie, s ktorým si aj ľudsky a odborne  porozumejú a využije pomoc ďalších odborníkov, tak pri jeho tréningovej morálke už čoskoro prekoná na pretekoch 570 bodov a možno o rok už bude atakovať aj 580 bodov.

 

          Vo februári som predpokladal, že o rok možno bude strieľať niekde okolo 550, ale jeho buldočia povaha, túžba vyhrávať a až zabijácke tréningové úsilie ho za pol roka vytiahli poriadne vysoko. Keby sme všetci mali jeho možnosti a jeho ochotu a chuť tvrdo trénovať, tak by určite výsledky našich strelcov vyzerali inak. Zapamätajte si jeho meno, myslím, že v blízkej budúcnosti o ňom ešte budeme všetci počuť.

 

         Puškári sa v nedeľu už do finále nedostali.

 

       Celkovo možno zhrnúť, že HUNGARIAN OPEN 2019 bol pekný pretek, so slušnou konkurenciou viacerých štátov, úrovňou a finančnou náročnosťou vhodný na to, aby sa tam chodili učiť naše nádeje a získavali medzinárodné skúsenosti a prvé medzinárodné úspechy. Obsadzovať čo najviac takýchto menších, finančne a časovo menej náročných pretekov je cesta, ako pozdvihnúť výkonnosť našich strelcov, najmä takých čo majú minimum medzinárodných skúseností.

 

Kompletné výsledky môžete nájsť tu.

 

     Na koniec ešte pár slov o strelnici. Novovybudovaná strelnica je v športovom areáli, kde je futbalová akadémia. Betónová konštrukcia je spestrená farebnými prvkami, ktoré zjemňujú betónový dojem. Celá strelnica je pomerne veľký, ale učelne využitý areál, v ktorom sú strelnice na 10, 25 aj 50 metrov, samozrejme vybavené elektronickými terčami.

 

     Strelnica je veľmi jednoduchá, prísne účelová, ale má všetko čo má mať, priestory na oddych, bufet, šatne, "trezor" na zbrane, finálovú halu s tribúnou, dostatok toaliet. V strelnici cítiť ešte surové drevo, ktorým sä obložené nosníky, priečky sú aj z obyčajnej OSB dosky, stropné obloženia ešte sem tam nedokončené, funkčná vzduchotechnika, teplota realatívne príjemná, aj keď sa samozrejme našli strelci, ktorým tam bola zima, ale aj strelci, ktoým tam bolo veľmi teplo.

   

       Betónová vstupná "alej" je na stenách vyzdobená veľkými obrazmi najlepších maďarských strelcov, aby každý kto tam vstúpi cítil maďarskú hrdosť na  svojich, vedel, kto sú (boli) tí najlepší maďarskí strelci.

 

       Samozrejme, že takú strelnicu  je možné vybudovať len so štátnou podporou, ale raz keby sme mali možnosť postaviť vlastné strelecké centrum, môžeme sa tam inšpirovať.

 

       A úplne na koniec, mimo streleckú tému. V Budapešti už fungujú vianočné trhy. Tak ako sa streľba v Maďarsku nedá porovnať s našou, tak sa ani budapeštianske vianočné trhy nedajú porovnať s našimi. Nádherná výzdoba ulíc, historických budov, veľkého kolesa, množstvo stánkov nie len s jedlom ale aj s tradičným tovarom. Viťazia aj v cenovom porovnaní, langoš so syrom za cca 6 eur alebo kúsok štrúdle za 4 eurá už tak ale neoslnia naše peňaženky :) V každom prípade odporúčam návštevu.

 

Peter Mlynarčík

strelci@strelcom.sk

 

 


Galéria:



Stránky na ktoré sa chystáte vstúpiť obsahujú informácie určené len pre odbornú verejnosť v oblasti zbraní a streliva.

Vyhlasujem, že som držiteľom zbrojného preukazu alebo zbrojnej licencie.


ÁNONIE
NAHOR