Stránky obsahujú informácie určené len pre odbornú verejnosť v oblasti zbraní a streliva.
Používaním stránok vyhlasujem, že som držiteľom zbrojného preukazu alebo zbrojnej licencie.

HOME  »  Blog  »  Realizácia verejnej výzvy

Realizácia verejnej výzvy

17.11.2019 Naspäť »
V stredu 13. 11. 2019 som dal verejnú výzvu pánovi Kubíkovi, aby sme každý z nás vypracovali predstavu používania elektronických terčov v podmienkach SSZ. Ako výzva dopadla?

      Pán Kubík, ako člen Výkonného výboru SSZ sa v rámci diskusie na diskuznom fóre www.strelcom.sk vyjadril, citujem:

 

       Pre mňa definitívne problém Ascorov skončil. Tých 30 plechoviek nie je z pohľadu úrovne slovenského streleckého športu vôbec zaujímavých.

 

        Keď ma takýto prístup k elektronickým terčom člen Výkonného výboru SSZ zodpovedný za rozvoj pištoľových a puškových disciplín, ťažko sa hľadá motivácia vypracovať nejaký dokument o ktorom predpokladáte, že skončí v koši,

 

       Ale keďže som verejne prisľúbil, že zverejním moju predstavu o tom, ako by sa mohli používať elektronické terče na Slovensku, tak ju zverejňujem ako som prisľúbil.

 

      Je to viac stranový dokument, ktorý nebudem celý zverejňovať tu v texte, koho zaujíma celý, môžete si ho pozrieť tu.

 

    Čo je výsledkom mojej analýzy. Po dôkladnom zvážení mne známych faktov a informácii a po zistení skutočného stav od človeka najviac povolaného, som dospel k nasledovným záverom:

 

Je potrebné minimalizovať prevážanie ASCOROV na súťaže, ponechať ich len na najvyššiu úroveň pretekov, t.j. medzinárodné preteky, Majstrovstvá Slovenska a Extraliga.

 

Zvážiť trvalé pridelenie časti elektronických terčov na stále strelnice, napr. SAV Bratislava, Príbelce a Košice v zimnej sezóne a Príbelce, Košice a Šaľa v letnej sezóne a tak poskytnúť možnosť pre všetkých strelcov strieľať na elektronické terče aj na pretekoch nižšej úrovne, prípadne na tréning. Ak by sa pridelili terče na trvalé strelnice, rozhodnúť, kto bude znášať prevádzkové náklady na celoročné fungovanie terčov, vrátane potrebných opráv.

 

Prevádzkové náklady počas pretekov by znášal organizátor, prevádzkové náklady na tréning by čiastočne znášali strelci (napr. poplatok za použitie 1-2 eur/hodinu), čiastočne SSZ (podľa skutočných nákladov), zavinené poškodenie by znášal ten čo poškodil, alebo klub, ak by povolil používanie strelcovi, ktorého výkonnosť nie je dostatočná na to, aby nepoškodil ochranný kryt terča, prípadne iné jeho príslušenstvo.

 

Vyškoliť obsluhu, aby boli na každej stálej strelnici, na ktorú budú pridelené terče k dispozícii najmenej dvaja operátori a zabezpečiť aspoň dvakrát ročne centrálne preškolenie všetkej obsluhy, na náklady SSZ. Zaškolenie zabezpečiť na Slovensku pomocou slovenských alebo zahraničných lektorov, alebo v zahraniči z prostriedkov európskych fondov.

 

Z úrovne SSZ pravidelne sledovať (kontrolovať) stav zariadení a v prípade potreby zabezpečiť opravu. Pred plánovaným presunom terčov na inú miesto zakázať používať terče, aby sa nepoškodili alebo nepokazili, napr. jeden týždeň pred presunom.

 

Z úrovne SSZ koordinovať logistiku presunu terčov na miesto ich použitia a späť a vždy po návrate na strelnicu zistiť stav zariadení po prevoze a zabezpečiť prípadnú opravu. Náklady na logistiku znáša SSZ.

 

Obmedziť používanie elektronických terčov len strelcami s potrebnou výkonnostnou úrovňou, napr. treťou (druhou) výkonnostnou triedou a z toho dôvodu obnoviť centrálnu evidenciu dosiahnutých výkonnostných tried, s tým, že dosiahnutá výkonnostná trieda by bola pre tieto účely platná len do prvých pretekov nasledujúcej sezóny.

 

Zistiť, či konkurenčné zariadenia sú vhodnejšie pre potreby prenášania na rôzne miesta (zapožičať od výrobcu) a ak by sa potvrdilo, že sú také k dispozícii, do budúcnosti uvažovať o nákupe iných zariadení a ASCORY nechať pridelené na trvalých strelniciach.

 

     Skutočný záver je pre mňa prekvapením, po poznaní skutočných faktov je naozaj rozhodnutie Výkonného výboru SSZ  neposkytnúť elektronické terče do Žiaru nad Hronom celkom logické a za súčasného stavu poznania sa s ním musím stotožniť.

 

     Ale súčasný stav je však možné zmeniť, vyššie je uvedené ako.

 

    Máme v SSZ možnosť zakonzervovať súčasný stav, alebo premyslieť, či sa to dá urobiť inak, napr. vyššie navrhovaným spôsobom.

 

    Pretože strelci chcú strieľať na elektronické terče a sú si ochotní dokonca za to priplatiť aj na štartovnom a organizátori, ktorí ponúknu na svoje preteky elektronické terče nebudú mať o štartujúcich núdzu, asi len s výnimkou Extraligy v Košiciach, ale to už je o inom ako o podmienkach, ktoré nám strelcom ponúka organizátor.

 

Peter Mlynarčík

strelci@strelcom.sk

 




Stránky na ktoré sa chystáte vstúpiť obsahujú informácie určené len pre odbornú verejnosť v oblasti zbraní a streliva.

Vyhlasujem, že som držiteľom zbrojného preukazu alebo zbrojnej licencie.


ÁNONIE
NAHOR