Stránky obsahujú informácie určené len pre odbornú verejnosť v oblasti zbraní a streliva.
Používaním stránok vyhlasujem, že som držiteľom zbrojného preukazu alebo zbrojnej licencie.

HOME  »  Blog  »  Projekt Strelci Strelcom

Projekt Strelci Strelcom

16.10.2019 Naspäť »
Čo vy na to, boli by ste za to, aby projekt STRELCI STRELCOM od budúceho roka začal fungovať ako podnikateľský subjekt SSZ a slúžil všetkým jeho členom?

AKO FUNGUJE PROJEKT STRELCI STRELCOM?

 

      Športoví strelci sú na Slovensku organizovaní vo viacerých streleckých federáciách či zväzoch. Slovenský strelecký zväz (ďalej len SSZ), eviduje každoročne približne 6 000 platiacich členov. Ťažko odhadnúť, aká časť z tých 6 000 členov je strelecky aktívna, ale zrejme každý z nich aspoň občas zájde na strelnicu. Je to pomerne veľká skupina ľudí, ktorí potrebujú občas nové zbrane, strelivo, nejaké oblečenie, strelecké doplnky a pod.

 

      Keďže SSZ je občianske združenie, ktorého úlohou nie je podnikať, tak už od vzniku SSZ boli tlaky, aby si SSZ zriadil vlastnú obchodnú spoločnosť. Cez ňu by mohol pre celú streleckú obec zaobstarávať s minimálnym ziskom všetko potrebné pre svojich členov. Zároveň aby sa vlastná obchodná spoločnosť starala o finančné aktivity SSZ ako je prenájom budov SSZ, marketingové aktivity a pod. Nikdy sa ale tento tlak členov SSZ nezrealizoval. Zvyčajne s odôvodnením, že je to komplikované, že to nemá kto robiť, napriek tomu, že na výplatnej listine SSZ sa každý mesiac vyskytuje množstvo ľudí.

 

      Po zistení kontrolnej komisie, že SSZ poskytoval v prvých rokoch svojej existencie súkromnej spoločnosti obe zväzové budovy za 20.000 Sk ročne (necelých 670 €), sa na siedmom zasadnutí Rady SSZ zo dňa 16. 4. 2000 rozhodlo (zdroj Bulletin SSZ č. 5/2000, strana 25), že sa majú urobiť kroky na zriadenie vlastnej obchodnej spoločnosti. Potom čo sa s firmou, ktorej SSZ poskytoval obe budovy za 20.000 Sk ročne uzatvorila nová zmluva na 1,2 milióna Sk ročne (nie je to preklep ozaj na 1,2 milióna SK), odložila sa myšlienka na zriadenie vlastnej obchodnej spoločnosti na neurčito. Mnohí sa pýtali vtedy a ja sa pýtam teraz, že PREČO ešte doteraz nie je?

 

      Každý strelec alebo klub, ktorý si kupuje zbrane, strelivo a výbavu na streľbu z vlastných peňazí vie, aké je to drahé, keď sa kupuje od maloobchodných predajcov. Ľudia sa čudujú, prečo je všetko také drahé.

 

      Nižšie ceny by si však mohol dovoliť len výhradný dovozca pre Slovensko, ktorý však obvykle funguje ako veľkoobchod alebo podnikateľ, ktorý nepotrebuje mať vysokú ziskovú maržu, napr. obchodný subjekt SSZ, ktorému by stačilo pridať k cenám len minimálnu maržu, aby si z nej zarobil na prevádzku.

 

      Žiaľ, v dnešných časoch už väčšina výrobcov má svojich výhradných dílerov na Slovensku, takže by nebolo jednoduché, ale nie nemožné, ani pre obchodnú spoločnosť SSZ získať dílerské ceny. Podnikateľský subjekt SSZ by mohol v rokovaniach s výrobcami alebo ich dílermi na Slovensku (v Čechách) využiť silu množstevnej zľavy a pozíciu člena ISSF. Umožnilo by to dojednať ceny na úrovni nižšej ako sú veľkoobchodné ceny.

 

      Bežne je rozdiel medzi nákupnou cenou veľkoobchodníka (oficiálneho dílera výrobcu) a  konečnou cenou pre spotrebiteľa 50 až 100%. Tento veľký rozdiel ceny slúži na pokrytie nákladov v distribučnej sieti a na primeraný zisk všetkých predajcov v reťazci. Asi nikto nespochybní, že obchodníci predávajú tovar na to, aby na predaji zarobili, nie prerobili.

 

      Pokusne vznikol projekt STRELCI STRELCOM, ktorého úlohou je dokázať, že je možné využiť silu osobných kontaktov na dohodnutie lepšej nákupnej ceny pri trochu väčších množstvách (objednávky rádovo v tisícoch eur sú už pre veľkoobchod zaujímavé) a potom predávať strelcom a klubom zbrane a strelivo za ceny s nízkou maržou.

 

      Projekt STRELCI STRELCOM pokusne skúša v praxi, či je realizovateľné predávať strelcom strelecký tovar za nižšie ceny, ktoré prakticky negenerujú zisk. Ako to robí si vysvetlíme na konkrétnom príklade. Keďže výrobca zatiaľ nechce povoliť ďalšieho oficiálneho dílera na Slovensku, čo by zo začiatku bol aj prípad obchodnej spoločnosti SSZ, musíme kupovať strelivo RWS od výhradného dovozcu za veľkoobchodné ceny.

 

      Z poslednej faktúry za vyše 3 300 € s DPH sme nakúpili nasledovné strelivo RWS, pričom fakúra sa musí vyplatiť vopred:

 

200 krabičiek R10, 150 krabičiek Meisterkugeln,  400 krabičiek Basic

 

Tie sa budú predávať v rámci projektu STRELCI STRELCOM za nasledovné ceny:

R10                    za cenu od 7,30 eur/kr. -  marža na krabičku 0,36 eur vrátane DPH – 5,0%

Meisterkugeln za cenu od 5,50 eur/kr. -  marža na krabičku 0,23 eur vrátane DPH – 4,2%

Basic                 za cenu od 3,00 eur/kr. -  marža na krabičku 0,16 eur vrátane DPH – 5,4%

 

Celková marža z faktúry za vyše 3 300 eur je teda:

200x0,36 + 150x0,23 + 400x0,16 eur = 72+34,5+64=170,5 eur vrátane DPH.

 

      Odhadujeme, že športoví strelci minú ročne možno 20-30 krát viac streliva ako je tých 375.000 ks na danej faktúre (tisíc strelcov, každý priemerne 5-10 tisíc diaboliek za rok), takže ak by projekt STRELCI STRELCOM zabezpečil 100% potrebného streliva na celý rok, tak by marža bola cca 5100 € vrátane DPH. Podobne je na tom aj projekt s predajom malokalibrového streliva, kde sú marže obdobné, obdobný je aj predaj počtu krabičiek streliva.

 

      Samozrejme, ak by projekt fungoval v rámci obchodnej spoločnosti SSZ, pri podobne nízkej marži a možno aj nižšej nákupnej cene vďaka vyššiemu obratu by dokázal uživiť minimálne jedného zamestnanca, zabezpečil by strelcom na Slovensku podstatne nižšie ceny materiálu a možno by vygeneroval menší zisk aj pre potreby SSZ. Takto by zväzový podnikateľský subjekt bol ziskový aj napriek nízkym cenám.

 

     Ak by projekt fungoval v rámci obchodnej spoločnosti SSZ, zabezpečil by strelcom na Slovensku podstatne nižšie ceny streleckých potrieb. Takto by zväzový podnikateľský subjekt bol síce minimálne ziskový, ale pre svojich členov SSZ by prinášal obrovskú pridanú hodnotu vo forme lacných nábojov, zbraní a streleckých doplnkov. Nepoznám jediného člena SSZ, ktorý by odmietol nakupovať za nižšie ceny za vlastné peniaze.

 

    Hlavnou a nezastupiteľnou úlohou obchodného subjektu SSZ by bolo slúžiť strelcom, aby sa tento šport nestal výsadou len tých čo si to môžu dovoliť, ale aby sa z našich strelníc nevytratil talent, nadšenie a chuť súťažne strieľať. Drvivá väčšina strelcov si všetko, ale ozaj úplne všetko financuje sama. Nikto im neprispieva. Preto si myslím, že je morálnou povinnosťou SSZ pomôcť svojim členom aj po tejto stránke, lebo pokiaľ nebudú členovia zväzu, tak nebude ani samotný zväz.

 

       Čo Vy na to, boli by ste za to, aby projekt STRELCI STRELCOM od budúceho roka začal fungovať ako podnikateľský subjekt SSZ a slúžil všetkým jeho členom?

 

Peter Mlynarčík

strelci@strelcom.sk

Vráťme Slovenský strelecký zväz strelcom

 

 




Stránky na ktoré sa chystáte vstúpiť obsahujú informácie určené len pre odbornú verejnosť v oblasti zbraní a streliva.

Vyhlasujem, že som držiteľom zbrojného preukazu alebo zbrojnej licencie.


ÁNONIE
NAHOR