Stránky obsahujú informácie určené len pre odbornú verejnosť v oblasti zbraní a streliva.
Používaním stránok vyhlasujem, že som držiteľom zbrojného preukazu alebo zbrojnej licencie.

HOME  »  Blog  »  Nový kráľ streleckých „Masters“ na obzore?

Nový kráľ streleckých „Masters“ na obzore?

25.2.2019 Naspäť »
Ukázalo sa, že tento kufrík sa naozaj osvedčil ako motivácia pre návrat výborného strelca, ešte nedávno reprezentanta, Janka Faba na streleckú palubovku. Počas uplynulého víkendu konečne vytiahol vzduchovú pištoľ a ukázal nám všetkým, že to ešte nezabudol. Na otázku prečo sa nakoniec rozhodol strieľať vzduchovku zaznela odpoveď, že už nedokázal odolávať synovým prosbám, aby mu vystrieľal kufrík, po ktorom tak dlho túži.

Nový kráľ streleckých „Masters" na obzore?

 

V  minulom článku sme písali že spoločnosť PARDINI Slovakia ponúka na pretekoch ako motiváciu pekný strelecký kufrík, zdarma pre tých, ktorí vyhrajú svoju kategóriu a prekonajú svojim výsledkom platný slovenský rekord.

 

       Ukázalo sa, že tento kufrík sa naozaj osvedčil ako motivácia pre návrat výborného strelca, ešte nedávno reprezentanta, Janka Faba na streleckú palubovku. Počas uplynulého víkendu konečne vytiahol vzduchovú pištoľ a ukázal nám všetkým, že to ešte nezabudol. Na otázku prečo sa nakoniec rozhodol strieľať vzduchovku zaznela odpoveď, že už nedokázal odolávať synovým prosbám, aby mu vystrieľal kufrík, po ktorom tak dlho túži.  Takže Janko Fabo znovu vytiahol vzduchovú pištoľ a rozšíril rady pištoliarských „Masters“.

 

      Táto najpočetnejšia skupina pištoliarov sa cez víkend 23. - 24. 2. 2019 na extralige v Šali rozrástla aj o Paľa Vargu, tiež výborného pištoliara, čo ukázal v umiestnením v prvej trojke počas oboch víkendových súťaží.

 

      Nováčikom na extralige je aj „nový“ strelec Vladimír Karel, ktorý vzduchovú pištoľ strieľa len niečo vyše mesiaca a tak jeho výsledky 359 a 352 sú v „Masters“ kategórii celkom slušné. Ako bývalý športovec, tenista, má silnú motiváciu a chuť víťaziť, tak nás môže zanedlho aj pozitívne prekvapiť.

 

     Celkovo sa strelecký víkend na Extralige v Šali niesol v znamení lepších výsledkov, najmä v pištoliarskych disciplínach. V sobotu prekonala ženský slovenský rekord „Martinčanka“ Jitka Ježková pekným výsledkom 572 bodov a vystrieľala si kufrík, ktorý od nej určite vymámi jej sestra jarka, keďže Jitka si už tento kufrík vystrieľala na majstrovstvách Českej republiky. V sobotu vynikajúcu strieľal Paľo Kopp, ktorému len posledná položka 92 bodov „pokazila „ výsledok vysoko nad 580 bodov, tak to vydalo „len“ 579 bodov. A rovnako výborne strieľal Spišskonovovešťan Lukáš Filip, ktorého výsledok 571 bodov dáva prísľub do budúcnosti, keďže má ešte len 17 rokov.

 

       Toľko isto ako Lukáš v Šali, strelil náš olympionik Tužinský na svetovom pohári v Indii. Pre Lukáša môže byť radšej vzorom o rok mladší Ind SAURABH Chaudary, ktorý pred pár dňami s nástrelom 587 bodov vyhral svetový pohár v Indii. Odporúčam Lukášovi, aby sa porozprával s trénerom indických talentov Antonom Belákom, ako to tí mladí Indovia a Indky robia, že robia nové svetové rekordy.

 

      V nedeľu ukázal Janko Fabo čo vie, 382 bodov mu prinieslo vytúžený kufrík pre syna a pre celú pištoliarsku „Masters“ kategóriu dôvod sa zamyslieť čo zlepšiť, aby nám Janko príliš neutiekol a dotiahli sme sa na neho. Určite môže byť Janko Fabo prínosom pre zvýšenie výkonnostnej úrovne našej „Masters“ kategórie a  tak bude možno mať motivačný kufrík žiadaný efekt, ak áno, tak cena jedného kufríka je veľmi dobrá investícia do budúcnosti slovenskej pištoľovej streľby.

 

        Výsledok 382 bodov bude asi pre SSZ problémom, pretože ho síce dosiahol na Extralige, ale v seniorskej kategórii, ktorá podľa súťažného poriadku ale do Extraligy nepatrí. Keďže však oficiálne propozície uvádzali, že sa v Šali strieľala Extraliga aj so seniorskou kategóriou, tak by Jankovi nový rekord mal platiť. Veríme, že zaradenie seniorskej kategórie do Extraligy je už trvalé a že zvíťazil sedliacky rozum a nie že to bola len chyba organizátora. Necháme sa všetci prekvapiť, ako to s novým rekordom dopadne, či bude platiť alebo nie.

 

      V Šali sa objavila nová lastovička v slovenskej streľbe, niekto (aj keď zatiaľ anonymne) si dovolil vyjadriť názor na „podporu“ SSZ pre kategóriu pištoľovej „geriatrie“. Ak ste to náhodou prehliadli na nástenke a zaujíma Vás, aký odkaz zanechal niekto neznámy SSZ, tak si môžete ten „pozdrav“ pozrieť  tu.

 

         Len na doplnenie toho odkazu pre SSZ (ktorý nepísal autor tohto článku), v sobotu strieľalo v Šali 108 pištoliarov, z toho 41 v kategórii nad 45 rokov a to ešte 11 ďalších vo veku 45+ strieľalo v mužskej kategórii a jedna dáma v ženskej kategórii, čiže spolu 53 pištoliarov zo 108 bolo vo veku 45+. Podobné zloženie bolo aj v nedeľu, len tam bolo celkovo o pár strelcov menej.

 

         Šalianska extraliga znamenala aj premiéru pre nové pušky niektorých strelcov. Dvaja zástupcovia „vodárenských strelcov“ si kúpili nové vynikajúce zbrane, Tomáš Šramek si zadovážil nádhernú FWB 800 a Fero Šupín ešte krajšiu PARDINI GPR1. Obaja patria tiež do „Masters“ kategórie, ale menej početnej puškárskej. Obaja mali svoje nové pušky len  pár hodín, strelecky ich obaja pokrstili v Šali na pretekoch.

 

        Ak sa niekto pýta kto to sú „vodárenskí strelci“ , tak to je len také ľudové označenie strelcov z historických zbraní, pretože ich hlavne majú kaliber asi taký ako vodovodné trubky. Obdivujem týchto strelcov, že s tými starými zbraňami dokážu strieľať neskutočné čísla, určite to musí byť riadny kus streleckého umenia.

 

         Kto sledoval súťaže svetového pohára v Indii, ktoré prebiehali súbežne s Extraligou v Šali, tak mohol vidieť, že v ženskom puškárskom finále kraľovali FWB 800, s ktorými strieľalo 6 finalistiek, ale nakoniec vyhrala mladá indka v novom svetovom rekorde s inou puškou ako FWB 800. Tomáš si určite vybral veľmi dobre.

 

      Na FWB 800 sa dal vidieť pre pištoliarov celkom nepochopiteľný jav, že strelci puškári otvárajú a zatvárajú záver ľavou rukou pomocou páčky na pravej strane pušky, aj keď FWB 800 má rovnako ako vzduchová puška  PARDINI možnosť prehodiť páčku záveru na ľavú stranu pušky. Vzduchová puška PARDINI má páčku lepšie uspôsobenú na používanie pravou rukou tak ako to robí číňan HUI, ktorí s puškou PARDINI skončil v Indii na 3. mieste. 

 

         Čo bolo na FWB 800 zaujímavé, bolo odporúčanie, že sa Tomáš nemá ani dotknúť nastavenia spúšte, lebo ju už nikdy nenastaví poriadne a bude musieť poslať pušku do servisu, neuveriteľné, ale predokladám že to bude len nejaká nesprávna informácia. Veď špičková najmodernejšia vzduchová puška musí mať možnosť bezproblémovo meniť nastavenie spúšte, rovnako ako u vzduchových zbraní PARDINI , tam si každý strelec dokáže aj sám nastaviť spúšť podľa svojich preferencií, alebo ak by si na to netrúfal, stačí mu požiadať aby mu pomohli priamo na Slovensku nastaviť spúšť.

 

           Čo sa týka materiálového vybavenia, na Extralige v Šali sa objavilo niekoľko najnovších pištolí Steyr LP10 EVO E s elektronickou spúšťou, ale zišli sa aj štyria strelci vedľa seba s pištoľami PARDINI. Keďže sa značka PARDINI pomaly udomácňuje aj medzi strelcami zo vzduchových zbraní, nie len z malokalibrových pištolí.

 

            V Šali padla otázka, čím sú zbrane PARDINI lepšie od ostatných špičkových zbraní a pýtajúci si aj hneď odpovedal, že zbrane všetkých prémiových značiek sú vynikajúce, ide len o pocit strelca zo zbrane, ale rozdiel je v tom, že PARDINI okrem toho, že má asi najlepšie nastaviteľnú spúšť zo všetkých zbraní, má na Slovensku zabezpečený servis aj počas pretekov, kdežto zbrane ostatných značiek musia putovať na servis mimo Slovenska.

 

Čo na záver?

 

        Nech sa Jankovi Fabovi darí a tak možno potiahne kategóriu „Masters“ k vyšším výsledkom, veď prvé majstrovstvá sveta seniorov sú za rohomFero s Tomášom nech si užívajú nové pušky a pretek čo pretek nech si robia nové osobné rekordy, veď asi aj na to si kupovali nové nádherné moderné zbrane.

Peter Mlynarčík,

Strelci Strelcom




Stránky na ktoré sa chystáte vstúpiť obsahujú informácie určené len pre odbornú verejnosť v oblasti zbraní a streliva.

Vyhlasujem, že som držiteľom zbrojného preukazu alebo zbrojnej licencie.


ÁNONIE
NAHOR