Stránky obsahujú informácie určené len pre odbornú verejnosť v oblasti zbraní a streliva.
Používaním stránok vyhlasujem, že som držiteľom zbrojného preukazu alebo zbrojnej licencie.

HOME  »  Blog  »  IPSC pištole PARDINI

IPSC pištole PARDINI

8.1.2019 Naspäť »
Aj na Slovenskú sa malokalibrové pištole PARDINI používajú mnoho rokov a sú dobre známe, ale za vyše 20 rokov prešli zbrane vo firme veľký kus cesty vo vývoji a dnes už aj vzduchové zbrane ako aj IPSC pištole sa svojou kvalitou, úžitkovými vlastnosťami a cenou vyrovnajú konkurencii.

Zbrane PARDINI to nie sú len najlepšie malokalibrové pištole

 

      Taliansky výrobca PARDINI je svetoznámy najmä špičkovými malokalibrovými (kaliber .22 LR) pištoľami, ktoré v posledných rokoch ovládli čelo výsledkovej listiny v olympijských 25 metrových disciplínach športová pištoľ ženy a rýchlopalná pištoľ muži.

 

         Aj na Slovenskú sa tieto zbrane používajú mnoho rokov a sú dobre známe, ale za vyše 20 rokov prešli zbrane vo firme veľký kus cesty vo vývoji a dnes už aj vzduchové zbrane ako aj IPSC pištole sa svojou kvalitou, úžitkovými vlastnosťami a cenou vyrovnajú  konkurencii.

 

        Vzduchové pištole aj pušky PARDINI sú už ovenčené svetovými, európskymi aj olympijskými titulmi, ale IPSC zbrane PARDINI sú súčasným strelcom na Slovensku veľkou neznámou, takže by stáli za viac informácii.

 

       Firma PARDINI má svoju filozofiu založenú na motte Strelci Strelcom. Vyrába preto zbrane a príslušenstvo svojich zbraní tak, aby spĺňali to, čo strelci od zbraní a príslušenstva naozaj potrebujú, snažia sa robiť čo najmenej modelov zbraní ale tak, aby ich súčiastky boli vzájomne čo najviac kompatibilné, aby si strelci nemuseli zvykať na nové, ak z nejakého dôvodu vymenia zbraň za inú.

 

     Zbrane radšej v spolupráci s najlepšími svetovými strelcami vyvíjajú tak, aby strelec mal na zbrani všetko presne tak, ako potrebuje a chce, aby sa čo najmenej strelec prispôsoboval zbrani, ale naopak zbraň aby sa čo najviac prispôsobovala strelcovi. Preto firma PARDINI vyrába len niekoľko modelov, ktoré sú ale vzájomne kompatibilné.

 

      Aj preto v sekcii IPSC zbraní sú len 3 základne modely zbraní, ktoré sa prakticky líšia len kalibrom, vyrábajú sa zbrane v kalibri 9 mm Luger, . 40 S&W a .45 ACP, čo sú asi najbežnejšie používané kalibre v tomto segmente zbraní. 

 

      Už prvý kontakt so zbraňou strelcovi napovie, že zbraň nie je vyrobená z lacných ani bežných materiálov. Na jej výrobu boli použité špeciálne zliatiny, ktoré veľmi dobre znášajú extrémne náročné zaťaženie v každom smere.

 

     IPSC zbrane neostávajú nič dlžné povesti famóznej spúšte pištolí PARDINI. Ak poznáte takmer neuveriteľnú citlivosť spúšte športových zbraní ISSF, tak vedzte, že  sa konštruktérom podarilo preniesť prvky konštrukcie spúšte aj do tohto typu zbraní a určite budete viac ako príjemne prekvapený. Jednoznačne spúšťový mechanizmus posúva túto kategóriu zbraní o niekoľko stupienkov vyššie na pomyslenej stupnici užívateľských vlastností zbraní.

 

      Všetky 3 kalibre majú zbrane buď s 5“ alebo 6“ hlavňou a samozrejme množstvo praktických doplnkov, ktorými sa dajú zbrane v štandardnej výbave vyladiť, napr. svetlo vodivé mieridlá, „lievik“ na jednoduchšie zasúvanie zásobníkov do zbrane, otočnú poistku zásobníka, pätku zásobníka  zvyšujúcu kapacitu a pod.

 

      Svetlo vodivé valce výraznej farby sa v rade IPSC používajú niekoľko rokov a nie je to nič nové. Každý, kto prišiel do kontaktu s mieridlami PARDINI, tak veľmi rýchlo pochopí, že červené svetlo vodivé valce nie sú len kúsky umelej hmoty, ako na väčšine konkurenčných zbraní výhodnejšej cenovej kategórie. Svetlo vodivá hmota vie aj nepatrnom šere znásobiť existujúce svetlo tak, aby sa strelcovi dobre mierilo.

 

      Na rám pištole v kalibri .45 ACP sa dajú použiť aj hlavne a závery s menších kalibrov, z .40 aj 9 mm, takisto sa dajú medzi sebou kombinovať kalibre 9 mm a .40. To je veľmi praktické, ak niekto chce používať pištole vo viacerých kalibroch, výmenné riešenie zaberá menej miesta, je ľahšie a hlavne je oveľa lacnejšie ako mať celú zbraň na každý kaliber.

 

       Pred časom firmu oslovil strelec, ktorý si chcel kúpiť novú zbraň na IPSC streľbu a nevedel sa rozhodnúť, ktorú pištoľ si má vybrať.  Mal požiadavku, že zbraň musí byť celokovová, so 6 palcovou hlavňou, kaliber 9 mm 9x19, mať vyhovujúcu hmotnosť zbrane a dobré držanie v ruke  a dostupnosť náhradných dielov a servis.

 

      Vybral si viac kandidátov a to SIG Sauer X-six classic new line, CZ 75 TS Techmate, TANGFOLIO gold custom eric a PARDINi GT9. Po vyskúšaní všetkých vybraných kandidátov v porovnateľnej cene, po diskusii s množstvom otázok si nakoniec vybral PARDINI GT 9 v čiernom prevedení so 6“ hlavňou v kalibri 9 mm Luger.

 

 

A tú su jeho postrehy z používania:

Plusy:

  1. Všetky náhradné diely a príslušenstvo a servis sú dostupné na Slovensku
  2. Pištoľ je precízne vyrobená  z kvalitných materiálov, pohyblivé časti dobre lícujú
  3. Má dobrý úchop, kovový oblúk pod kladivom umožňuje pevne uchopiť zbraň pravákom aj ľavákom tak, že os hlavne a mieridlá sú tesne nad rukou
  4. Cieľnik je mikrometrický nastaviteľný
  5. Obojstranná poistka spúšte (kladiva) ako aj poistka zásobníka svojím umiestnením a tvarom vyhovuje pravákom aj ľavákom
  6. Zborka a rozborka pištole je veľmi jednoduchá, nie sú potrebné žiadne nástroje, zbraň sa ľahko čistí a udržiava
  7. Vďaka 6 palcovej hlavni je zbraň presná a dobrý strelec s ňou dokáže strieľať s minimálnym rozptylom
  8. Spúšť je veľmi jednoducho nastaviteľná, dá sa nastaviť široký rozsah odporu spúšte aj chodu spúšte, obdobne ako na malokalibrovej  pištoli, čo je jedna z najväčších devíz tejto zbrane oproti konkurencii
  9. Je dobre vyvážená, vďaka svetlo vodivým mieridlám sa s ňou ľahko strieľa aj v tmavých svetelných podmienkach
  10. Sklon pažby je skosenejší a aj vďaka nemu je spätný ráz menší a zbraň presnejšia
  11. Nie je náročná na strelivo, spoľahlivo strieľa s originálmi rôznych značiek, ako aj s prebíjanými nábojmi, ak nemajú zväčšený priemer nábojnice
  12. K zbrani je dostatok dostupného originálneho príslušenstva, aby vyhovela aj najnáročnejším strelcom
  13. Poistku zásobníka je možné vymeniť za IPSC poistku, aby sa dal vymieňať zásobník rýchlejšie a jednoduchšie
  14. Na zbraň je možné pripevniť optiku alebo kolimátor
  15. Mohutná hlaveň rozmermi totožná s kal .45 ACP
  16. Najnáročnejším „zberateľom“ zbraní je k dispozícii aj limitovaná gold verzia

Mínusy:

  1. Lesklá povrchová úprava si vyžaduje vyleštenie handričkou, aby na nej neostávali viditeľné otlačky prstov
  2. Priečne ryhovanie na závere je pomerne plytké a pri naťahovaní záveru sa tak môže vlhká ruka občas prešmyknúť
  3. Strelcom s útlejšou rukou sa môže zdať úchop zbrane širší, ale pre „normálne“ a väčšie ruky je úplne vyhovujúci, je však možné zhodiť črienky
  4. Vzhľadom na celokovovú konštrukciu, výrobu v Taliansku a komplikovanejšiu dopravu z Talianska je cena porovnateľná so strednou triedou zbraní
  5. Vďaka dlhšej hlavni a hmotnosti cca 1150 gramov (bez nábojov) je nosenie zbrane na tele a rýchle tasenie trochu nekomfortnejšie ako u ľahšej a kratšej konkurencie, je to vyslovene zbraň na presnú streľbu
  6. Zbraň nemá double action spúšťový mechanizmus
  7. Zbraň je medzi slovenskými strelcami zatiaľ neznáma



Stránky na ktoré sa chystáte vstúpiť obsahujú informácie určené len pre odbornú verejnosť v oblasti zbraní a streliva.

Vyhlasujem, že som držiteľom zbrojného preukazu alebo zbrojnej licencie.


ÁNONIE
NAHOR