Stránky obsahujú informácie určené len pre odbornú verejnosť v oblasti zbraní a streliva.
Používaním stránok vyhlasujem, že som držiteľom zbrojného preukazu alebo zbrojnej licencie.

HOME  »  Blog  »  Užívateľsky nastaviteľná pažba

Užívateľsky nastaviteľná pažba

10.3.2024 Naspäť »
Nová univerzálna pištoľová pažba pre takmer veštky vzduchové pištole, ktorúsi môže strelec sám upraviž bez použitia brúsky, či lepidla

Už viac ako 3 roky beží v Grécku projekt vývoja pištoľovej pažby, ktorú si strelec sám vie prispôsobiť na svoju ruku, bez toho aby musel poznať zákonistosti výroby a úpravy pažby.

O čo ide?

Každý z nás pištoliarov si občas povzdychne, že mu celkom nesedia mieridla a žeby potreboval upraviť pažbu, ale len málokto vie pažbu vyrobiť pripadne upraviť. Robia to špecializované firmy, ale je to komplikované a drahé, bežne takto na mieru vyrobená pažba stojí aj 400 eur a cena úpravy vašej vlastnej pažby sa u nich pohybuje okolo 150-200 eur.

V Grécku prišli na zaujímavú myšlienku vyrobiť pištoľovú pažbu tak, aby si strelec vedel sám nakonfigurovať svoju pažbu. Čo je pre pištoliarov podstatné, aby povrch pažby dobre kopíroval vnútrajšok dlane, aby dobre sedeli prsty a aby aj poloha palca vyhovovala strelcovým zvyklostiam. Toto všetko sa podarilo viacročným vývojom, s pomocou špičkových pištoliarov, dotiahnúť do finálnej podoby.

Prišlo štádium výroby a testovania vyrobených produktov, kde zistili že pôvodne zamýšľaná 3D tlač na také niečo nie je vhodné. Na výrobu takýchto pažieb a hlavne vymeniteľných komponentov sa javí ako najhodnejšia technológia odlievanie do formy. Je to samozrejme podstatne drahšia technológia ako 3D talč, tak zo začiatku sa spustí výroba pažieb len veľkosti M. Ak sa u strelcov stretne pažba so záujmom, tak neskor by pridali aj iné veľkosti.

Naši strelci si však už budú mocť vyskúšať túto pažbu počas Majstrovstiev SR v Martine asi ako prví na svete, pretože prvé pažby by mali byť v predaji v apríli 2024.

Čo teda táto pažba dokáže?

Jedna vec, že je univerzálna pre viacero modelov rôznych zbraní, Morini, Pardini, Walther, Steyr, Tesro, FWB, Hammerli, Matchgun, Snowpeak, s elektrickou aj mechanickou spúšťou. Toto nedokáže žiadná iná pažba na svete, aby sa dala použiť na všetky bežné vzduchové pištole.

Druhá vec je, že vďaka vnútorným kovovým vložkám sa stáva každá pištoľ nastaviteľná či už 2D alebo 3D, čo je síce bežné u pažieb Steyr, ale napr. Pardini taku možnosť nemá. S novou pažbou už sa bude dať upraviť sklon každej pištole, čo určite poteší pištoliarov, ktorí potrebujú iný sklon pažby. Každá pažba obsahuje vymeniteľné vložky pre všetky podporované modely pištolí, takže mu ostáva aj pri prípadnej výmene zbrane, prípadne ju vie predať komukoľvek, ak už prestane strieľať.

Tretia vec sú vymeniteľné diely pažby, tri najpodstatnejšie časti pažby, ktoré sa "normálne" upravujú (dolepujú, brúsia a pod.). Súčasťou každej pažby sú 3 výmenné diely, každý z nich má 3 rozdielne tvary (podľa toho či strelec potrebuje ubrať alebo pridať). Každý strelec si teda vie nakonfigurovať pažbu pre seba len jednoduchou výmenou jednotlivých dielov. Ak by niekoho omrzela farba výmenných dielov, za pár eur sa dajú dokúpiť vymeniteľné diely inej farby a tak si "zmeniť" svoju pažbu. Dokonca je vožné pažbu "vyosiť", pre strelcov srieľajúcich pravou rukou ale mieriaci ľavým okom.

Štvrtá vec sú závažia, ktoré je možné vkladať do pažby. Pažba a opierka zbrane majú otvory, do ktorých sa môžu vložiť rôzne závažia a tak si vyvážiť  zbraň podľa strelcových potrieb, veľmi užitočná možnosť, ktorú iné pažby nemajú. Súčasťou pažby sú 2 externé závažia, ktoré sa môžu vložiť do pažby.

Piata vec je nastaviteľná opierka palca. Každý strelec, nezávislé od toho, či má palec položený na pažbe rovno, stočený dole alebo vystrčený hore, si vie jednoducho nastaviť opierku palca pod potrebným uhlom.

Šiesta vec je farebná rôznorodosť. Dnešní strelci si už často kupujú farebné pažby, prípadne si ich sami upravujú. Táto pažba sa bude vyrábať v 8 farbách, pričom vymeniteľné časti môžu byť aj i nej farbe ako je farba pažby a tak zvýrazniť farebné preferencie strelca.

Jediné mínus je vyššia cena pažby,  odporúčaná koncová cena pažby je 280 eur. Ale ak si ju strelec kúpi, poslúži mu uždo konca života, môže ju použiť aj na inú zbraň ak si ju zmení, ušetrí na rôznych úpravach pažby, takže v sumáre až taká drahšia nie je, keď si zoberieme, že drevená pažba od Nill-a stoji viac ako 240 eur.

Zaujalo Vás to?

Prídťe si ju vyskúšať v Martine počas Majstrovstiev SR. Potom neskôr od mája kedykoľvek na požiadanie.

 


Súbory na stiahnutie:

Galéria:



Stránky na ktoré sa chystáte vstúpiť obsahujú informácie určené len pre odbornú verejnosť v oblasti zbraní a streliva.

Vyhlasujem, že som držiteľom zbrojného preukazu alebo zbrojnej licencie.


ÁNONIE
NAHOR